VINDELÅN

Alla Flyg bilder på denna sida är tagna av Mats Nilson och får på inga villkor publiceras på andra ställen utan överenskommelse.

Rävfallet

Rävfallsbron är den övre gränsen för Ammarnäs FVO. Från Höbäcksbron till Rävfallet är det en markerad led och det är lätt att vandra mellan de olika fiskeplatserna. Det finns bra stigar på båda sidor om ån. Det tar ungefär en och en halv timma att vandra upp till Rävfallet från Höbäcken om man tar det lugnt i vadarna. Skall du göra en dagstur rekommenderar vi att du vandrar hit upp först och sedan fiskar dig tillbaka till Höbäcken.

Det går även bra att använda Rävfallsstugan som bas, du måste köpa övernattning i byn innan du ger dig upp i Vindelådalen, och lägga flera dagar på sitt fiske i Vindelån.

Varje sel och fors är helt unik så ta god tid på dig att studera vattnet och de olika tänkbara ståndplatserna. Är man inte van att fiska i riktigt klara vatten skrämmer man lätt bort fisken och då blir väntan lång innan de vågar sig tillbaka. Låg profil och mjuka kaströrelser är det som gäller

Flygfoton: Rävfallet | Nedan Rävfallet

Fårholmen

Området runt Fårholmen fiskas lättast och bäst av från sydsidan. Vid lågvatten kan man vada över annars får man ta en liten tur upp till Rävfallet och använda hängbron. Väl på den andra sidan kommer man åt de djupare partierna där det också står fin öring. Ligger du över vid Rävfallet är detta ett smart ställe att avsluta dagens fiske på.

Flygfoto: Fårholmen

Aitelnasforsen

Runt Aitelnas finns det många bra ställen och det är ganska lättvadat. Här finns både större sel och småforsar om vart annat så det gäller att ge sig lite tid att läsa vattnet.

Böjen runt holmen på nordsidan håller många fina ståndplatser precis inne vid strandbrinken och fisket varierar här beroende på rådande vattenstånd. På andra sidan om holmen finns några riktigt vassa ståndplatser och vid högvatten kan det vara värt att fiska av de grundare områdena på sydsidan.

Flygfoto: Aitelnasforsen

Mora

Mora är en lång,  lugnflytande, sträcka med i huvudsak sandbotten. Även om det står fisk här går man nästan alltid förbi och bara de gör det värt att stanna. Lugnflytet i kombination med sandbotten gör att man bäst fiskar denna sträcka i skymningen eller som rent nattfiske i slutet av säsongen.

Flygfoto: Mora

Aitelnasselet

Nedströms Mora tar vattnet lite fart igen när ån svänger åt söder. Det ligger några stora stenar i början av selet som alltid är av intresse för flugfiskarna. Djupfåran går längs med trädkanten och när man rör sig nedströms mot forsnacken finns det många fina ståndplatser att fiska av. De som är duktiga på att roll- eller underhandskasta utan att föra för mycket väsen om sig kan här uppleva ett riktigt bra fiske

Flygfoto: Aitelnasselet

Tykosforsen/Utteragga

Tykosforsen/Utteragga är ett klassisk klarvatten för öringfiske. På nackarna hittar man alltid öring eftersom det inte finns harr i vattnet, de är kanske inte de största fiskarna som står där dagtid men det spelar inte alltid så stor roll om fisket har varit trögt tidigare på dagen. Framåt kvällningen kommer det större individerna in och går ofta ända ner på nackkrönet, bara det är hyggligt med insekter igång.

Utblåsen är lika heta här som på andra ställen men det gäller att fiska så att man kommer ner till fisken. Var inte rädd för att prova någon klassisk streamer som Mickey Finn eller Black Nose Dace, de fungerar utmärkt på öring i fjällvatten också. Där det djupar på och bildas sel står det nästan alltid fisk och spar på krafterna samtidigt som de känner sig trygga lite längre ner. Kläcker det kan man alltid locka upp dem till ytan om man har lite tålamod, annars får man gå ner på djupet till fisken

Flygfoto: Tykosforsen/Utteragga

Vuornaselet

Tittar du på bilden här ovanför så ser du att detta är ett osedvanligt bra ställe att fiska öring på. Där det inte finns bra ståndplatser ute i vattnet ställer sig öringen ända inne vid land. Smyg ner till en bra spaningspunkt och titta efter vad öringen äter innan du börjar fiska. På den här typen av lugnflytande partier blir öringen ofta mycket selektiv så det gäller att binda på rätt fluga, i rätt storlek, från början.

När du fiskar av kanterna under buskar och träd fungerar det oftast bäst med att bara sticka ut spöt och sedan kasta så långt man klarar av utan att plaska upp vattnet. Smygandet är mycket viktigare än kastlängden

Flygfoto: Vuornaselet

Gulitsbäcken

Gulitsbäcken är fortsättningen som bara blir bättre. Efter Vournaselet kommer man till paradiset, eller i varje fall ett stycke gott vatten för att fiska öring. Selektiv fisk som inte gillar att bli störd gäller naturligtvis även här så du måste tänka till innan du klampar ner till vattnet och ödelägger det för minst en timma framåt.

Djupsel, kantfiske och nacke på ett och samma ställe och det finns fin fisk över hela området. Lägg gärna lite tid här mitt dagen, gör iordning lite lunch och se ifall kläckningarna kommer igång innan du hastar vidare till nästa pool. Ryktet säger att man ibland hittar Peter Schmitt här när han rymt hemifrån. Sanningshalten i det ryktet låter jag vara osagt men det verkar ju inte som ett dumt ställe att gömma sig på

Flygfoto: Gulitsbäcken

Storforsen

Storforsen är precis som namnet antyder en fors och vill man komma åt öringen här blir det till att leta mellan forsarna. Djuphålorna håller en och annan stor fisk så när det är lågvatten skall man utan minsta tvekan lägga en del tid här. Svårfiskat i klart dagsljus men det är nackarna och utblåsen som kan bjuda på lite bättre fiske när det mörknar.

Flygfoto: Storforsen

Gällselet

Förutom att vara ett bra vadställe vid lägre vattenstånd hittar vi här en del stora öringar på djupet. Fiska av djupt dagtid eller vänta in skymningen för då backar de större fiskarna ner mot nacken och kan bli riktiga torrflugetroféer. Studera vattnet noga innan du börjar fiska på djupet, det finns många bra stenar att sikta in sig på men låt dig inte luras av det klara vattnet som ofta ger en lite skev bild av var man skall lägga flugan.

Området runt holmen håller mest mindre fisk men ibland kan man bli riktigt förvånad över vad som döljer sig inne vid kanterna. Fiska av försiktigt innan du vadar över till andra sidan.

Flygfoto: Gällselet

Lisvoubäcken

Området kring Lisvoubäcken har fler ståndplatser än man kan räkna till. På bilden här ovanför ser man knappt hälften av området men det går ändå att räkna in hundratals bra ställen för öringen att stå på. Fisken flyttar på sig beroende på vattenståndet så man får nästan alltid ägna en stund åt att leta reda på dem innan man kan börja fiska. Glöm inte bort att ju lägre och klarare vattnet är desto skyggare och selektivare blir öringen. Går du förbi här framåt kvällen på väg till parkering vid Höbäcken borde det vara lag på att fiska av alla nackar med en stor fet LL Caddis. Det kan ju inte gå fel och hur svårt kan det vara? (Svar: Rätt svårt)

Flygfoto: Lisvoubäcken

Fiskbäcken

När man har passerat Lisvoubäcken och noterat alla fångade öringar i journalen tar ån lite mer fart igen. Sträckan kallas lite missvisande för Fiskbäcken (det är den bäck som rinner ut nere vid rastplatsen) och ser inte så mycket ut när man kommer gående. De flesta passerar rakt förbi vilket är lite synd eftersom det vid rätt vattenstånd finns en hel del bra ställen på sträckan. Många stora stenar bildar utmärkta platser för öringen och de kan stå i strömmen utan någon större kraftansträngning när de seglar på bukfenorna. Prova gärna på att fiska någon husmask på djupet.

Flygfoto: Fiskbäcken

Höbäcken

Höbäcken är för många besökare både början och slutet på dagen. Här finns den mer kompletta rastplatsen vid parkeringen och en lite mer spartansk inrättning några meter uppströms där Fiskbäcken rinner ut i Vindelån. Passa på att fiska lite när du ändå sitter nere vid rastplatsen för det finns en del fina stenar ute i strömmen där fisken står och väntar på just dina flugor, se bara till att komma ner om det inte är torrflugefiske just när du råkar vara vid Höbäcken

Flygfoto: Höbäcken | Rastplatser: Höbäcken vid ån | Höbäcken vid parkering

Nedan Höbäcksbron

Nedströms hängbron finns bland annat en fin nacke som det är värt att lägga en del tid på. Man kan här fiska av alla stenar i ån från båda sidor och hängbron gör det enkelt att ta sig över, oberoende av vattenståndet. Fina stigar och bra möjligheter till fin fisk gör detta till en attraktiv del av Vindelån. Går man över bron skall man inte glömma bort att gå en bit uppströms också och prova på att fiska både Fiskbäcken och Lisvoubäcken från bortsidan. Vid lite lägre vattenstånd kan man ju ta en tur runt området då det går att vada över vid holmen lite uppströms om Lisvoubäcken. Stigarna är bra på båda sidor om ån så det är ett lättfiskat område som ligger nära parkeringen för de som kanske inte är så rörliga.

Flygfoto: Nedan Höbäcken

Ovan Talludden, Talludden och Snemyra

Det här är ett parti av ån med lite större fallhöjd och många forsar men räkna inte bort sträckorna från ditt fiska för det står stor öring i området. Varje år tas ett antal fiskar mellan två och tre kilo inom denna del av Vindelån. Större flugor och fiske i hålorna, lite som att fiska Ammarnäsöring men i mindre skala. Parkera vid Höbäcken och fiska av området på bortsidan, gå tillbaka över bron och fiska dig långsamt ända ner till Bissitjbäcken där du kan koppla av och ta en matbit innan du fortsätter att beta av poolerna nerströms.

Flygfoton: Ovan Talludden | Talludden | Snemyra

Bissitjbäcken

Vid Bissitjbäcken tar man det lugnt en stund vid rastplatsen, speciellt om man har fiskat sig ner ända från Höbäcken. Fiska dig från rastplatsen ner mot selet där Bissitjbäcken rinner ut, precis vid Lillholmen. Tillåter vattennivån att man vadar ut så når man här också de riktigt stora öringarna som står och lurar i selet. Det går utmärkt att fiska av selet från båda sidorna om ån.

Flygfoto: Bissitjbäcken | Video: Bissitjbäcken | Rastplats: Bissitjbäcken | Bissitjbäcken 2

Lillholmen och Storholmen

Med början vid Bissitjbäckens utlopp ända ner till nacken nedanför Storholmen befinner vi oss inom ett giftigt område. Här rör man sig växelvis från steniga forspartier till lugnare sandsel. Massor av ståndplatser och fiskbart från båda sidor. Det går bra att vada över om vattennivån inte är för hög, var försiktig om du är osäker och backa tillbaka till grundare vatten om strömmen är för stark.

Det finns så många platser att fiska av vid holmarna att vi här bara ger tipset att ta god tid på sig, studera vattnet och insekterna innan man ger sig i kast med ett roligt fiskepass. Kan du vada över till andra sidan är det utan tvekan värt besväret. Besök gärna vår rastplats Sörsia som ligger vid udden nedströms Storholmen när man är på andra sidan.

Flygfoto: Lillholmen | Storholmen | Rastplats: Sörsia

Stryckan

Sista poolen med rent öringområde på vår färd mot Ammarnäs. Här står det mycket fisk och speciellt den breda nacken är av intresse för oss sportfiskare. Börja fiska en bit uppströms (eller fortsätt bara ner från Storholmen) och fiska av hela det breda området. Det finns hundratals fiskar här så din uppgift är bara att välja rätt fluga och presentation.

Flygfoto: Stryckan

Selfallet, Tjännbäcksfallet, Holmen och Vindelåforsen

Här handlar det mer om att titta på vattnets kraft när det vräker sig ner mot Gautsträsk än att fiska. Vid Selfallet och Tjännfallet har vattnet grävt ur intressanta formationer ur berget under de tusentals år som ån flutit fram här. Holmen är det enda fiskbara inom området och då får man gå upp på bortsidan från bilbron. Det gäller att fiska djupt i hålorna om man vill komma i kontakt med öringarna vid holmen. Vid bilbron, precis nedanför Vindelåforsen, står det en del harr och en och annan Ammarnäsöring som kommit lite fel i navigeringen.

Var försiktig inom hela detta område för det kan sluta i katastrof om man halkar och hamnar i de mycket starka forsarna

Flygfoton: Selfallet | Tjännbäcksfallet | Holmen | Vindelåforsen | Rastplats: Vindelåforsen

Smedforsen

Nedströms bilbron finns en stor pool där man med fördel kan försöka sig på att lura någon Ammarnäsöring. Från nacken och ner genom forsen står det en hel del harr och öring och detta är en sträcka som borde fiskas mer än vad som är fallet idag. Poolen och forsen kommer man åt från båda sidor om Vindelån.

Flygfoto: Smedforsen

Badplatsen och Hemnäset

Vid badplatsen står det lite fisk i de djupare partierna men det är här är kanske inte det första ställe man tänker på när man skall ut och fiska i Ammarnäs. Sammanflödet är däremot ett riktigt giftigt harrvatten tidigt på säsongen när fisken är på väg upp i framför allt Tjulån.

Flygfoton: Badplatsen | Hemnäs