Husmaskar

De flesta som fiskar på nordligare breddgrader borde ägna lite mer tid åt husmaskar eftersom dessa ofta är basfödan för harr och öring. Här visar vi fyra olika mönster för att ge dig lite idéer om hur du kan binda upp dina egna husmaskar inför sommarens fiske. När harren inte vakar i våra strömvatten fungerar nästan alltid husmasken så bind upp ett gäng innan du kommer till oss.

House Caddis Squirrel & Copper

House Caddis Squirrel & Copper, Rosty Brown

Ekorrmasken är en lättbunden husmask som fiskar bra i de flesta harrvatten. Bind upp den i lite olika färger; oliv, gulbrun, brun, rödbrun och grå varianter. Dubba en ren ekorrdubbing eller en blandningav ekorre/antron på en tunn koppartråd och bygg sedan upp kroppen. Avsluta med lite naturellt sälhår och någon annan naturdubbing i avvikande färg längst fram.

House Caddis Tobacco

House Caddis Tobacco, Medium Brown

En mycket välfiskande och outslitbar fluga som är lite jobbigare att tillverka. Täck krokskaftet med bindtråd och lida på några varv bly (eller annan förtyngning) precis där kroppen skall börja. Limma sedan på torkad piptobak i önskad färg med vanligt trälim och låt flugorna torka över natten. Måla nu kroppen med två eller tre lager gummiklister och låt flugorna torka ytterligare något dygn. En ljusgul thorax av valfri dubbing och ett litet svart eller mörkgrått hönshackel som ben avslutar denna fluga.

House Caddis Deer Hair

House Caddis Deer Hair, Natural Tungsten

Husmaskar i hjorthår har alltid varit bra och det går att binda upp dem i en massa olika färger (spara klippresterna när du binder andra hjorthårsflugor). På bilden syns en fluga med tungstenshuvud som skall fiskas djupt i strömvatten. Börja med att trä på guldkulan om du vill ha det på din fluga (det går lika bra att använda någon av metoderna från de två flugorna ovanför om man vill ha en lite lättare fluga). Bind på eventuell förtyngning på krokskaftet och se till att ha ett stadigt lager med bindtråd under hela kroppen för annars kommer kroppen att glida på krokskaftet när du börjar fiska med flugan. Dubba hjorthåret i en loop och linda på kroppen samtidigt som du drar bakåt över hjorthåret för varje varv. Fäst in och avsluta flugan med några hårda varv bakom guldkulan så att det fixeras ordentligt.

House Caddis Sand

House Caddis Sand, Medium Grey

Sandvarianten av mina husmaskar gör jag med smältlim. Häll upp lite sand av önskad modell på ett fat. Håll limpistolen mot krokskaftet så att det värms upp lite och lägg sedan på smältlim. Låt svalna några sekunder och doppa sedan kroppen i sanden och forma kroppen så som du vill ha den med fingrarna. Måla flugan med två-tre lager gummiklister och låt dem torka över natten. Avsluta med ett thoraxparti av önskad modell. Smältlimmet sitter som berget på kroken och ger en fluga med tämligen stor förtyngning. Har du ett favoritvatten kan du alltid ta med dig en näve sand hem och göra perfekta imitationer för just det vattnet till nästa säsong.

(Samtliga mönster och text: Mikael Båth, 2012)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *