Om webbplatsen

Tanken bakom webbplatsen

Information, användarvänlighet och mervärde för dig som besökare.

När vi började fundera på hur vi skulle göra vår webbplats bättre satte vi information och användarvänlighet i fokus. Vi ville erbjuda våra besökare lite mer information än tidigare. Vi ville också att besökarna skulle kunna använda dator, surfplatta eller mobiltelefon eftersom det blir fler och fler mobila enheter för varje dag som går.

Vår förhoppning är att vi i framtiden skall kunna ägna mer tid åt att förbättra innehållet på webbplatsen istället för att bygga om tekniken. Vi har under arbetets gång fått erfara att det är klurigt när man skall hantera många olika typer av skärmstorlekar och webbläsare, speciellt när man har en begränsad budget.

Tekniken

En responsiv webbplats anpassar sig efter skärmens storlek.

Vi har nu en webbplats som är responsiv, det betyder att den vanliga webbplatsen skalar om sig beroende på skärmens storlek. Det går utmärkt att läsa de flesta sidorna på en helt vanlig smartphone vilket ger de mobila användarna tillgång till alla bilder och menyalternativ som finns när man surfar i en vanlig webbläsare. Minsta lilla ändring på den vanliga webbplatsen följer också med till de mobila enheterna med en responsiv lösning.

Kopplar man upp sig på mobilnätet, speciellt när man lämnar 3G-näten bakom sig, vill man kanske inte ladda hem alla stora bilder. Dels påverkas laddtiderna och de flesta har fortfarande inte obegränsad mängd surf via mobiltelefonen eller surfplattan. Vår lösning är att erbjuda ett alternativt gränssnitt som är helt anpassat för mobilt bruk.

Du hamnar automatiskt i det mobila gränssnittet om du använder en smartphone (iOS, Android, BlackBerry, Windows Mobile) eller surfplattorna iPad och Galaxy Tab. Menyerna blir mer lätthanterade med pekskärm och laddtiderna kortare. Samtidigt får man offra en del av bilderna (bland annat poolbilderna högst upp på sidan om Vindelälven) vilket gör att man ibland kan vilja koppla om till det vanliga gränssnittet. På alla enheter som stödjer vårt mobila gränssnitt finns en omkopplare längst ner på alla sidor så att man tillfälligt kan välja att se en speciell sida i det andra gränssnittet.

Databaser

Arkivdatabasen för Ammarnäsöring.

Vi har valt att lägga alla fångstrapporter och data om fiskarna i forskningsprojektet i databaser för att göra det möjligt för alla att leta reda på just den information de är intresserade av. Det går att frisöka i databaserna eller så väljer man ett förvalt alternativ i rullgardinsmenyer. Vi hoppas att du som besökare uppskattar detta och hittar den information du söker snabbt. Databasen med pejlinformation går dessutom att ledda hem i ett antal olika format om man vill arbeta vidare med informationen i något annat system.

Popups med extrainformation

Popup-föster med en flygbild över Tjulån.

På många sidor kan man klicka på en länk för att öppna ett fönster med extra information. Det kan handla om en bild som visar platsen man precis läser om, förklarande texter eller information från andra webbplatser som kan vara av intresse för dig som besökare. Innehåller en popup flera bilder räcker det med att du klickar någonstans på bilden för att bläddra vidare. Klicka på utsidan om popup-fönstret för att stänga det igen.

Stora bilder

Stora och tydliga bilder.

Vi tycker om bilder och tror att du också gör det. Därför har vi också valt att låta våra bilder vara lite större och lite fler än på de flesta andra webbplatser. Det är alltid en fråga om avvägning när man väljer storlek på bilderna men vi har valt att visa de flesta bilder i en bredd av 640 pixlar. Det är stort nog för alla vanliga datorskärmar och ger vettiga laddtider även om man är uppkopplad mobilt.

WebbAppar

Startsidan när man kör Ammarnäs FVO som en WebbApp på iPad.

Har du en iPhone eller en iPad kan du spara ner en ikon på hemskärmen (instruktioner kommer upp i telefonen första gången du laddar in sidan). Tappar du sedan på ikonen startas hemsidan upp som en WebbApp som utnyttjar skärmen bättre. Observera att du inte kan koppla om mellan det vanliga gränssnittet och det mobila när du tittar på webbplatsen som en WebbApp.

Det mobila gränssnittet på smartphones

Några olika vyer från en smartphone med det mobila gränssnittet påkopplat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *