TJULÅN

Alla flyg bilder på denna sida är tagna av Mats Nilson och får på inga villkor publiceras på andra ställen utan överenskommelse.

Hängbron till Valdemars

Detta är ett område som mest består av mycket stora stenar och strida forsar. Så det är ganska svårt att komma till. Höljorna som finns utspridda längs med forsen håller en och annan öring

Flygbilder: Hängbron | Fallet nedan ängbron | Valdemars lägda | Valdemars

Karsbäcken-
Storstenforsen

Ofta börjar man fiska vid Karsbäcken som ligger 4 kilometer uppströms från Ammarnäs längs med Tjulträskvägen. Just där forsen kommer ner börjar det bli intressant direkt. Denna plats erbjuder bra tillhåll för både harr, öring och Kanadicker. Fina torrflugesträckor.

Flygbilder: Karsbäcken | Storstensforsen

Vindskyddet - Kanadickselet - Ruovdatje

I den förtsa polen kan både få granna harrar men tidigt på säsongen kan man också lura på riktigt stora kanadicker. I nästa sel kommer en riktigt trevlig pool där man kan ha ett kanonfiske med torrfluga eftersom ån lugnar sig lite och flyter sakta. Det finns även ett bra vadställe där man kan ta sig över i normalt vattenstånd men vada försiktigt. När man har vadat över kan man fiska av böjen riktigt bra och där ställer sig harren gärna och mumsar på det som kommer flytande. Det här är ett bra ställe för att ta fram kaffepannan och njuta av lungnet och utsikten.

Flygbilder: Vindskyddet | Kanadickselet | Ruovdatje

Renstängslet - Sputen

Ett utav våra absoluta favoritställen. Vid normalt vattenstånd erbjuder denna plats verkligen ett sanslöst bra fiske på grov harr. Det går att fiska från båda sidor av ån.

Flygbilder: Renstängslet | Sputen

Storslättsraningen - Nybruksjäla

Fint ställe för torrflugefiske. Här kan man också vada över vid normalt vattenstånd. Det är ganska grunt över hela sträckan och fisken står utspridd bland stenarna på botten så det lönar sig att spana och leta lite.

Flygbilder: Storslättsraningen Nybruksjäla | Rastplats: Storslättsraningen

Schmitska udden - Ovan Tjulåbron

Området just nedan holmen kan ge riktigt fina fångster då ån blir lite djupare igen på sina ställen. Här har harren flera fina ståndplatser. Om vattnet inte är för högt går det att vada över till norrsidan men tänk på att det är många tomtmarker med boningshus ända nere vid ån så det går inte att springa runt som man vill

Flygbilder: Schmitska udden
Ovan Tjulåbron

Nedan Tjulåbron - Hembydsgården

Sista biten av ån innan den rinner ut i Gautsträsk är lugnflytande. Runt midsommar och några veckor framåt kan man ha riktigt bra fiske då harren lämnar sjön för att ta sig uppåt i ån. Det är lätt att ta sig över till andra sidan om man skulle vilja. Botten här består till stor del av sand så det är inget ställe som harren stannar någon längre stund. Men det kommer ny fisk hela tiden så man skall absolut stanna till här när man är ute och fiskar. Harrarna kan vara lite selektiva här men det ska man bara se som en utmaning för när man lyckas knäcka koden så blir man för det mesta rikligt belönad. Ett litet tips kan vara att testa mindre flugor.

Flygbilder: Nedan Tjulåbron
 Hembydsgården

Stortjulträsk och Luspen

Den absolut översta delen av Tjulån ligger utanför Ammarnas FVO och här får du lösa Fjällfiskekortet men ett besök är att rekommendera. Den övre delen av ån erbjuder ett bra fiske. I första hand fiskar man harr i denna del av ån men det förekommer även en hel del öring och röding.
 
När du kommer upp till Tjulträsk parkerar du bilen och vandrar längs med sjön mot mynningen. Det är en fin promenad med bra stig och fina rastplatser. Passa gärna på att fiska lite i sjön också när du ändå är här. Väl framme vid utloppet kan man ta en liten paus vid vår utmärkta rastplats och bara njuta av naturen en stund.

Hela sträckan från Stortjulträsk ner till hängbron är riktigt bra.