Tjulån inom Ammarnäs FVO

Ammarnäs FVO börjar vid vid hängbron som ligger i närheten av Juomevare. Vi går här igenom en del av alla de bra platserna längs med ån men glöm inte bort att pröva på fiskelyckan även på andra partier av ån.

Magiskt Harrvatten

Tjulån, det var det hela började för mig. Att gå längs Tjulådalen är bara det helt underbart och att man sen kan uppleva ett riktigt bra harrfiske ger ju inte direkt minuspoäng i protokollet. När man kommit ner till Storstensfallet så har man riktigt bra sträckor direkt. Man brukar börja fiska vid Karsbäcken och går sedan nedströms längs med ån. Det år också att börja nere vid byn och fiska sig uppströms men det är inte helt enligt fiskeetikens regler.

Längs ån finns flera fina pooler och vattnet är mycket lättvadat och det går att ta sig över på andra sidan på många ställen. Ofta ser man harren vaka men Tjulån är ett ypperligt ställa att testa på att lära sig fiske med nymf. Vi har två vindskydd längs med ån och båda ligger på den södra sidan. Tjulån lämpar sig både för flugfiskaren och spinnfiskaren, speciellt med en flytkula med några flugor bakom.

Att lägga en heldag, eller två, vid Tjulån är något ni inte kommer att ångra för det är verkligen trevligt att bara vara där. På senare år har det även tagits en del storöring i ån under höstveckorna. Ta med fikasäcken och vandra längs Tjulån.

Från Hängbron till Valdemars

Flygbilder: Hängbron | Fallet nedan ängbron | Valdemars lägda | Valdemars
Detta är ett område som mest består av mycket stora stenar och strida forsar. Så det är ganska svårt att komma till. Höljorna som finns utspridda längs med forsen håller en och annan öring.

Karsbäcken – Storstensforsen

Flygbilder: Karsbäcken | Storstensforsen
Ofta börjar man fiska vid Karsbäcken som ligger 4 kilometer uppströms från Ammarnäs längs med Tjulträskvägen. Just där forsen kommer ner börjar det bli intressant direkt. Denna plats erbjuder bra tillhåll för både harr, öring och Kanadicker. Fina torrflugesträckor.

Vindskyddet – Kanadickselet – Ruovdatje

På försäsongen har Tjulån ofta besök av groteskt stora kanadarödingar.

Flygbilder: Vindskyddet | Kanadickselet | Ruovdatje
I den förtsa polen kan både få granna harrar men tidigt på säsongen kan man också lura på riktigt stora kanadicker. I nästa sel kommer en riktigt trevlig pool där man kan ha ett kanonfiske med torrfluga eftersom ån lugnar sig lite och flyter sakta. Det finns även ett bra vadställe där man kan ta sig över i normalt vattenstånd men vada försiktigt. När man har vadat över kan man fiska av böjen riktigt bra och där ställer sig harren gärna och mumsar på det som kommer flytande. Det här är ett bra ställe för att ta fram kaffepannan och njuta av lungnet och utsikten.

Renstängslet – Sputen

Nymffiske efter harr vid lite högre vattenstånd.

Flygbilder: Renstängslet | Sputen
Ett utav våra absoluta favoritställen. Vid normalt vattenstånd erbjuder denna plats verkligen ett sanslöst bra fiske på grov harr. Det går att fiska från båda sidor av ån.

Storslättsraningen – Nybruksjäla

Fiske vid åns sydsida mitt på Nybruksjäla.

Flygbilder: Storslättsraningen | Nybruksjäla | Rastplats: Storslättsraningen
Fint ställe för torrflugefiske. Här kan man också vada över vid normalt vattenstånd. Det är ganska grunt över hela sträckan och fisken står utspridd bland stenarna på botten så det lönar sig att spana och leta lite.

Schmitska udden – Ovan Tjulåbron

Vadstället vid ön lite uppströms Schmitska udden.

Vadstället vid ön lite uppströms Schmitska udden.

Flygbilder: Schmitska udden | Ovan Tjulåbron
Området just nedan holmen kan ge riktigt fina fångster då ån blir lite djupare igen på sina ställen. Här har harren flera fina ståndplatser. Om vattnet inte är för högt går det att vada över till norrsidan men tänk på att det är många tomtmarker med boningshus ända nere vid ån så det går inte att springa runt som man vill.

Böjen nedströms Schmitska udden fungerar ibland som badplats för de modiga.

Här rinner ån ganska lugnt och stilla men botten är verkligen intressant och harren står på många olika platser. Fin torrflugepool som är lättvadad och inom gångavstånd för en stunds fiske före middagen.

Nedan Tjulåbron – Hembydsgården

Området kring Hembygdsgården är ofta ett fint torrflugeparti.

Flygbilder: Nedan Tjulåbron | Hembydsgården
Sista biten av ån innan den rinner ut i Gautsträsk är lugnflytande. Runt midsommar och några veckor framåt kan man ha riktigt bra fiske då harren lämnar sjön för att ta sig uppåt i ån. Det är lätt att ta sig över till andra sidan om man skulle vilja. Botten här består till stor del av sand så det är inget ställe som harren stannar någon längre stund. Men det kommer ny fisk hela tiden så man skall absolut stanna till här när man är ute och fiskar. Harrarna kan vara lite selektiva här men det ska man bara se som en utmaning för när man lyckas knäcka koden så blir man för det mesta rikligt belönad.

Området kring mynningsdeltat bjuder på ett spännande fiske.

När man ser de vakande storharrarna inspireras man verkligen till att leta och prova sig fram bland det man har i flugasken. Ett litet tips kan vara att testa mindre flugor om man inte lyckas med sina vanliga favoritmönster.